Zachrání nás zásaditá strava?

Trendy
Datum: 17.09.2016

Supermodelka Elle MacPhersonová, herečka Jennifer Anistonová nebo známý lékař Robert Young tvrdí, že jsou zdraví, štíhlí a spokkojení díky tomu, že ve svém těle udržují zásadité prostředí. Jak to dělají? Stravou. Jedni nedají na alkalickou dietu dopustit, jiní varovně zvedají prst. Zde jsou fakta, ke komu se přikloníte, už necháme na vás.

Zdravě zásaditě

Zásaditá, neboli alkalická dieta se vcelku správně opírá o skutečnost, že v našem organismu máme mírně zásadité prostředí. Hodnotu pH v optimálním rozmezí 7,35 - 7,45 bychom podle propagátorů alkalické diety měli udržovat pomocí konzumace vhodných potravin. Mnohé potraviny hojně zařazené v jídelníčku západní civilizace působí v těle kyselinotvorně. V malém množství neškodí, ale jejich pravidelnou konzumací si údajně zaděláváme na problémy s ledvinami nebo játry. Autorka známé zásadité kuchařky “Opravdu zdravě, jezte s ohledem na své tělo - zásaditě” uvádí konkrétní příklad. Pokud jíme převážně kyselinotvorné potraviny, potřebují naše ledviny větší množství hořčíku, aby zvládaly alkalizovat odpadní produkty metabolismu. Pokud se jim ho nedostává z potravy, může potřebný hořčík organismus uvolňovat z kostí.

Které potraviny jsou kyselé a které zásadité?

A konečně ona palčivá otázka - co se smí a nesmí jíst při alkalické dietě? Mezi kyselé, a tedy nezdravé potraviny zařazují zastánci této dietní cesty veškeré živočišné produkty (maso, mléčné výrobky, vejce), cukr, bílou mouku, alkohol, kávu a sycené nápoje. Tyto potraviny bychom pravděpodobně čekali. Nicméně mezi kyselé potraviny jsou řazeny i potraviny obecně považované za zdravé - například cizrna, hrách a fazole nebo třeba plody moře a zelený čaj.

 

Mezi zásadité potraviny patří čerstvé ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny a celozrnné obiloviny. Zásaditá dieta je tak na první pohled veganskou stravou. Pohled odborníků na veganskou stravu je poměrně jednoznačný - vegansky se lze stravovat zdravě a téměř plnohodnotně, ovšem za předpokladu, že pečlivě dbáme na množství vitamínů v těle a velmi pozorně sestavujeme jídelníček, aby tělo nepřišlo o důležité živiny. Některé vitamíny (zejména ze skupiny B) je pak třeba dodávat v tabletkách.

 

Slovo závěrem: Vyvážená veganská či zásaditá strava dodávající tělu vše potřebné je docela náročná věda. Pokud se pro ni rozhodnete, raději zkonzultujte svůj jídleníček s odborníkem.

Jídelníček na jeden “zásaditý” den

Snídaně: Syrová pohanka se skořicí

Ingredience (2 porce): 150 g loupané pohanky, 75 g syrových mandlí namočených přes noc a scezených, 75 g směsi syrových dýňových, lněných a slunečnicových semínek, 1 lžička mleté skořice, 3 lžíce agávového sirupu, 1 lžíce sušeného kokosu, ovesné mléko nebo mléko z makadamových ořechů, čerstvé ovoce dle chuti

Postup:

Pohanku namočíme přes noc do studené vody, ráno ji důkladně propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a necháme máčet a bobtnat další den. Opět propláchneme a důkladně scedíme. Všechny přísady smícháme v míse a v tenké vrstvě je nasypeme na síto sušičky a necháme 10 hodin sušit 40 - 43 °C.

 

Směs necháme zcela vychladnout. Podáváme ji s jogurtem, rostlinným “mlékem” a čerstvým ovocem. 

Oběd: Dál z rajčat a hub

Ingredience (4 porce): 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, ½ lžičky sušené petrželky, ½ lžičky sušeného koriandru, ¼ lžičky římského kmínu, 200 g rajčat, 2 žampiony portobello nakrájené na plátky, 900 ml vody, 400 g červené čočky, chilli paprička, 100 g čerstvého koriandru, 30 g čerstvé petrželky, 70 g baby špenátu (nemusí být)

Postup:

Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olej a asi 2 minuty na něm opékáme cibuli a rozdrcený česnek. Vmícháme sušené bylinky, rajčata a houby spolu s trochou vody. Necháme dusit tak dlouho, dokud rajčata nezačnou praskat a tekutina se nezredukuje.

 

Vmícháme čočku, chilli papričku, a 400 ml vody a na středním plameni vaříme cca půl hodiny. Podle potřeby přiléváme vodu, aby se čočka uvařila a mírně rozbředla. Před podáváním vmícháme čerstvý koriandr a petrželku a popřípadě i baby špenát.

Večeře: Rizoto s máslovou tykví

Ingredience (4 porce): 3 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, 180 g hnědé rizotové rýže, 600 ml zeleninového vývaru, hrst nakrájených listů šalvěje a celé listy na ozdobení, 200 g máslové tykve nakrájené na kousky, himalájská sůl

Postup:

Rozehřejeme troubu na 180 °C. Tykev nasypeme na plech, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a pečeme 15 minut téměř doměkka.

 

V hrnci se širokým dnem rozehřejeme na středním ohni zbývající olivový olej, přidáme cibuli a česnek a opékáme 2-3 minuty, aby změkly. Vsypeme rýži a za stálého míchání ji minutu opékáme. Pak zmírníme oheň a vlijeme 2 neběračky vývaru. Za opatrného míchání zvolna vaříme na mírném ohni, dokud rýže necstřebá vývar. Pak pokračujeme v přilévání vývaru po naběračkách a v opatrném míchání, aby se tekutina vstřebala, než přilijeme další naběračku.

Po 30 minutách vmícháme máslovou tykev a šalvěj. Pokračujeme v přilévání vývaru, dokud není rýže uvařená na skuz. Trvá to cca 50 minut. Mírně osolíme a ihned podáváme ozdobené lístky šalvěje. 

SaveSave

Fotogalerie


Líbí se Ti tento článek? Řekni o něm svým známým!

Mohlo by Tě zajímat

Mánie gumových bot
Trendy
Už to ani zdaleka nejsou jen holínky, které se nám vybaví v případě gumových bot. S gumovými botami se v poslední době…
Stylový Tibet
Trendy
Charitativní Shop ProTibet funguje pod záštitou neziskové organizace MOST, o.p.s a nákupem můžete podpořit chod…
Rozkvetlé šaty od Lay
Trendy
O pět měsíců později jsme znovu navštívili módní návrhářku pocházející ze Slovenska a působící v Čechách - Lay…
Trendy podzim 2016
Trendy
Léto, a to i to babí, už je u konce, milovníci módy ale nemusejí zoufat. Konec léta značí začátek nové sezóny a s ním i…

Komentáře k článku

Pro vložení příspěvku se nejprve přihlaš.

K článku zatím nebyly napsány žádné komentáře.

© Copyright 2013 - 2019 FoxHunter, s.r.o.   |   Reklama na Buď Krásná