Zajezte podzimní plískanice chutným dlabancem

Pro Vaše tělo
Datum: 11.11.2016

Podzimní plískanice, přízemní mrazíky a mrholení jsou regulérním důvodem, obléknout pyžamo, teplé fusekle a zalézt pod duchnu. Povoleny máte tlustné romány, listování módními časopisy, sledování romantických filmů a pojídání dobrůtek, které vám s trochou pomoci zvládne připravit i partner.

Crépes Suzette

Ingredience na 16 palačinek:

Na palačinky: 100 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci hnědého krupicového cukru, 2 velká vejce, 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta, 300 ml polotučného mléka, 2 lžíce světlého piva, rostlinný olej na potírání pánve

 

Na pomerančový karamel: 100 g másla, 100 g hnědého krupicového cukru, 150 ml čerstvé pomerančové šťávy, 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry, 3 lžíce pomerančového likéru, 2 lžíce koňaku

 

Postup:

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte zbylé mléko a nakonec pivo (nemusí být).

Rozehřejte pánev. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku, na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

 

Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

 

Připravte pomerančový karamel. Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.

 

Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte

Churros s horkou čokoládou

Ingredience pro 4 osoby:

Na horkou čokoládu: 200 g 60 % tmavé čokolády, 100 ml smetany na vaření, 100 ml mléka, 1 lžička medu, 1 lžička vanilkového extraktu

 

Na churros: 1 hrnek vody, špetka soli, 50 g másla, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 hrnek polohrubé mouky + trochu na podsypání, špetka prášku do pečiva, řepkový olej na smažení, skořicový cukr na posypání

 

Postup:

Nejprve si připravte těsto na churros. Vodu se solí a máslem přiveďte k varu, poté odstavte z ohně. Přidejte vanilkový extrakt. Pak postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou kypřícího prášku a míchejte do vzniku hustého těsta, které se odlepuje od hrnce. Nechte ho lehce zchladnout.

Těsto dejte do pytlíku s řezanou hubičkou. Na pomoučněný vál nastříkejte z těsta pruhy dlouhé asi 15 cm. Pak je smažte v horkém oleji dozlatova. Posypejte skořicovým cukrem a podávejte s horkou čokoládou.

 

Horkou čokoládu připravíte z čokolády nalámané na kousky. Vsypte je do mléka se smetanou. Přidejte med a vanilkový extrakt. Na vodní lázni zahřívejte a míchejte, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladký hustý nápoj.

 

Hruškový koláč

Ingredience na 1 plech:

Na těsto: 150 g tvarohu, 6 lžic slunečnicového oleje, 1 vejce, 2 balíčky vanilkového cukru, špetka soli, 1 lžíce kakaového prášku, 300 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, máslo na vymazání plechu

Na náplň: 1,5 kg hrušek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky, smíchaných s kůrou a šťávou z jednoho citronu, 3 vejce, žloutky a bílky odděleně, 250 g tvarohu, 250 g crème fraîche, francouzské vysokoprocentní obdoby zakysané smetany, 75 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce jedlého škrobu, špetka mletého hřebíčku

 

Postup:

Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1 – 2 lžíce vody. Pak ho rozválejte, vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.

 

Troubu předehřejte na 200 °C. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky. Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.

Fotogalerie


Líbí se Ti tento článek? Řekni o něm svým známým!

Mohlo by Tě zajímat

Dietou to nekončí – jak si vydřenou váhu udržet?
Pro Vaše tělo
Leckdo myslí, že dieta je největší zkouškou, která nás na cestě k vysněné hubenější postavě čeká. Omyl. Nejtěžší je si…
Piercing: Když krása bolí až moc
Pro Vaše tělo
Piercing patří mezi stálice módních doplňků těla. Přestože v českém prostředí má tato forma zdobení svůj největší boom…
Na hubnutí i pro zahřátí: polévky!
Pro Vaše tělo
Zima je skvělé období pro hubnutí, neboť naše tělo musí vydávat hodně energie, aby se zahřálo a nebyla mu zima. Zároveň…
Aby bylo hubnutí úspěšné…
Pro Vaše tělo
Podle nejnovějších statistik téměř neexistuje žena, která by alespoň jednou za život nedržela žádnou dietu nebo o ní…

Komentáře k článku

Pro vložení příspěvku se nejprve přihlaš.

K článku zatím nebyly napsány žádné komentáře.

© Copyright 2013 - 2019 FoxHunter, s.r.o.   |   Reklama na Buď Krásná