Úsměv filmové hvězdy! Nepodceňujte bílé skvrnky!

Pro Vaše tělo
Datum: 28.01.2017

Problémů se zuby můžeme mít hodně. Od citlivých zubů, přes obnažené krčky, zubní kazy, záněty, krvácení dásní nebo i opotřebení či olamování zubů v důsledku nadměrné mechanické zátěže chrupu (například kousání nehtů, skřípání či zatínání zubů ad.). To je jen příklad potíží, se kterými se donutíme vyhledat lékaře, jelikož jsou nám nějakým způsobem nepříjemné – ať už kvůli bolestivosti, strachu ze ztráty chrupu či esteticky.

Existuje ovšem ještě jedna nepříjemnost, které ovšem většina z nás nejspíš ani nevěnuje pozornost nebo dokonce neví, že se jedná o zubní defekt – bílé skvrnky. Opravdu se nejedná o pozůstatky z dob, kdy naše zuby byly výrazně bělejší, než nyní. Naopak se jedná o rizikový faktor, který může vést ke vzniku zubního kazu. Bělostné flíčky, které se nejčastěji objevují kolem krčků, v mezizubních prostorách či vznikly kolem místa, kde bývala fixní rovnátka, ve skutečnosti signalizují tzv. demineralizaci zubní skloviny. Tedy ztrátu vápníku a fosfátů ze skloviny, a tudíž její oslabení. Co to znamená v praxi? Zub je v bílých místech náchylnější k zubnímu kazu či opotřebení! Jenže co s tím?

 

Celý problém vzniká, pokud je zub dlouhodobě vystaven působení nízkého pH a tedy kyselému prostředí. To samozřejmě nejčastěji vzniká vinou jídla či špatným či nedostatečným čištěním. Jestli se nám často usazuje plak u kořenů zubů nebo v okolí rovnátek – právě to budou místa, kde nejvíce hrozí výskyt skvrnek. A pozor! Skvrnky se nemusí nutně vyskytnout na všech zubech, pečlivá kontrola je proto více než důležitá, jelikož flíček se může objevit kdekoli a nemusí se právě jednat o masivní výskyt!

Stručně řečeno – sacharidy v jídle jsou oblíbenou stravou bakterií, kterým se dobře daří v zubním plaku. Bakterie pak tvoří agresivní kyseliny, které se spolu s kyselinami obsaženými v jídle zažírají do skloviny a devastují ji.

 

Na jaké potraviny bychom si ale měli dát nejvíce pozor?

·       Ovocné šťávy, džusy

·       Koly, ledové čaje, energetické nápoje

·       Kávu

·       Alkoholické nápoje

·       Ovoce (kiwi, citrusy)

·       Kyselé sladkosti

·       Potraviny s octem (např. salátové zálivky)

·       Citrusy (například hojné pojídání citronů)

Jídlo ovšem samozřejmě není to jediné, co zvyšuje kyselost v ústech. Na co bychom si ještě měli dát pozor?

·       Nadměrné zvracení (např. při nemoci či bulimii)

·       Léky snižující tvorbu slin

·       Refluxní choroby jícnu

·       Radioterapii hlavy a krku

·       Dehydrataci

 

V první řadě je nutné zdůraznit, že není vhodné si ihned po jídle čistit zuby. A to ani když jsme konzumovali potravinu či tekutinu z výše uvedeného seznamu. Nejprve si ústa vypláchneme – čistíme až cca po hodině. Nezapomeneme na vhodnou tvrdost zubního kartáčku, příliš tvrdý kartáček zubům ubližuje. Pokud bychom totiž zuby vyčistili ihned, dojde k následujícímu: konzumací potraviny, která poškozuje povrch zubu dojde k uvolnění prvků ze skloviny ve formě iontů, po určité době od konzumace (30-60 minut) se pH v ústech ustálí a sklovina se obnoví, pokud bychom tedy ústa vyčistili ihned, vyčistíme i ony potřebné ionty. To ovšem platí pouze v cca první hodině po jídle, ne pro několik dní nečištěný chrup, to už je jiná situace! Plak zubům škodí!

Pokud jsme si jistí, že čistíme správně, je dobré se zaměřit na správnou neutralizaci kyselosti úst. V první řadě se o tento úkol starají naše sliny – ty zuby omývají a neutralizují kyseliny. Je proto velmi důležitý správný pitný režim, který zajistí dostatečnou produkci slin a tudíž i ochranu zubů. Pozor na situace, kdy například po sportu máme žízeň (tedy určitou formu dehydratace) a pijeme energetický či sportovní „drink“. Tyto nápoje obsahují množství kyselin, což v kombinaci s nižší tvorbou slin rozhodně není ideální. Nejlepším nápojem tak samozřejmě zůstává voda. A chceme-li podpořit tvorbu slin, je vhodné sníst kousek zásaditého ovoce s výraznou chutí (například hruška) či žvýkačky (bez cukru a samozřejmě bez umělých sladidel).

 

Ústa samozřejmě můžeme i vyplachovat, pokud si chceme být jistí, že děláme pro svůj chrup maximum. Na sklenici vody se doporučuje lžička jedlé sody. Dobré jsou i dražší zubní pasty s obsahem bikarbonátu či konzumace určitých potravin.

Jaké potraviny bychom například měli konzumovat, aby nedošlo k demineralizaci zubů či abychom udrželi zásadité prostředí v ústech?

·       Tvrdé sýry

·       Přírodní jogurty

·       Mléko

·       Žvýkačky s xylitolem (a bez cukrů)

·       Celer

·       Hrušky

·       Sezamový olej (i jako kloktání, proplachování)

 

Ale nesmutněte. Ani pokud se problém s demineralizací zubů vyskytne, neznamená to konec. Zubní sklovina se samozřejmě dá zachránit a bílých flíčků se můžeme zbavit. Jen to chce důslednost, pečlivost a hlavně vytrvat!

Co pomáhá remineralizovat (tedy obnovit) zubní sklovinu?

·       Remineralizující pasty (například Elmex)

·       Aplikace fluoridů a speciálních preparátů (například i fluoridové tablety)

·       Úprava stravovacích návyků (minimalizace sacharidů, udržování pH)

·       Důkladné čistění měkkým kartáčkem, udržení zubů bez jakéhokoli povlaku

·       Užívání zubní nitě, mezizubních kartáčků, ústní vody

 

Na jaké vitamíny, prvky či sloučeniny bychom se tak měli zaměřit?

·       Chlorid cínatý

·       Aminfluorid, fluoridy

·       Vápník

·       Vitamín D

·       Kasein

Samozřejmě veškerý postup bychom v první řadě měli konzultovat se svým zubařem – ke kterému jistě všichni poctivě docházíme na kontroly 2x do roka! Zubař nám nejen potvrdí či vyvrátí naše podezření o původu nalezené skvrnky na zubech, ale samozřejmě nám i poradí, jaký postup léčby je z jeho pohledu nejefektivnější. 

A co na to naše čtenářky?

A co Vy? Máte zdravé zuby bez flíčků? Nebo trpíte demineralizací? Jak s ní bojujete Vy? Máte nějaké „babské rady“ jak na to? Nebo osvědčené tipy od lékaře? Co pomohlo Vám? Zbavili jste se skvrnek úplně? Nebo jste se s flíčky naučili žít? Poraďte ostatním!

Fotogalerie


Líbí se Ti tento článek? Řekni o něm svým známým!

Mohlo by Tě zajímat

Infračervená lampa pro zdraví i krásu
Pro Vaše tělo
Vzpomínáte si na horské sluníčko, které měli doma naše prarodiče? Byl to takový menší přístroj, který se strčil do…
Děsy, můry a zlé energie: jak se účinně bránit? (část 6)
Pro Vaše tělo
Část šestá: Kameny, které s námi souzní, a jak je nabít. Kameny nejsou jenom kameny. Pokud se o ně staráme dobře a…
Červené, nebo bílé?
Pro Vaše tělo
Je jen velmi malé procento žen, které nepije víno vůbec, a ve většině případů to bývají úplné abstinentky. Kromě nich…
Probuďte vášeň! Okořeňte svůj vztah afrodiziaky! II. část
Pro Vaše tělo
Vědci z Royal Edinburgh Hospital ve Skotsku nedávno opublikovali, že pravidelná soulož několikrát týdně má blahodárný…

Komentáře k článku

Pro vložení příspěvku se nejprve přihlaš.

Re: Úsměv filmové hvězdy! Nepodceňujte bílé skvrnky!

Autor: Alibina26  |  Datum: 30.08.2018 15:43

Za své zuby vděčím https://www.dsmile.cz dle mého zaleží hodně na zubaři který se vám o úsměv stará :)

© Copyright 2013 - 2019 FoxHunter, s.r.o.   |   Reklama na Buď Krásná