Na hubnutí i pro zahřátí: polévky!

Pro Vaše tělo
Datum: 22.02.2017

Zima je skvělé období pro hubnutí, neboť naše tělo musí vydávat hodně energie, aby se zahřálo a nebyla mu zima. Zároveň je však potřeba pečlivě dbát na složení jídelníčku, protože zvolíme-li nějakou redukční dietu, hrozí, že našemu organismu budou chybět vitaminy, minerály a další důležité složky. A to je obzvláště v zimě nebezpečné, neboť v tomto období na nás útočí nejen nachlazení, ale i mnohem horší nemoci. My pro vás však máme řešení: přinášíme vám tipy na ty nejlepší polévky, s jejichž energetickou hodnotou si nemusíte příliš lámat hlavu, ale zároveň vás pořádně zahřejí a dodají vašemu tělu potřebné vitaminy.

Polévky jsou pro diety od podzimu až do jara tím úplně nejlepším řešením. Nejenže jsou husté, a proto vás dostatečně zasytí, ale zároveň jsou nabité velkým množstvím nejrůznějších vitaminů, minerálů a živin. Podávají se horké, takže vás navíc zahřejí, a co je úplně nejlepší: energetická hodnota polévek je s jinými hlavními jídly úplně nesrovnatelná!

 

Vybírejte sezónní potraviny

Obecně platí, že náš jídelníček by měl kopírovat danou sezónu, a proto bychom do něj měly zařazovat potraviny typické pro určité období. Dělali to tak naši předci již před staletími a náš organismus je na ně zvyklý. Nehledě na to, že sezónní ovoce a především zelenina je v obchodech vždy kvalitnější a i levnější.

Skvělá kořenová zelenina

Pokud jde o polévky, připravujte je v tomto období především z kořenové zeleniny, skvělá je kromě cibule a česneku i mrkev, celer, petržel, dýně a další. Zapomeňte naopak na studené melounové, okurkové či třeba jahodové polévky. Zároveň se nemusíte bát, že by polévka ze sezónních potravin byla málo dochucená, neboť právě teď je to období, kdy nemusíme šetřit s chilli, zázvorem a dalšími. Tato koření ještě více rozproudí krev v našem těle a zahřejí nás.

 

Zajímavá mrkvová

Jako první vyzkoušejte mrkvovou polévku s koriandrem, kterou připravíte jednoduše orestováním cibule, do níž následně přidáte brambory, mrkev a koriandr a zalijete vývarem. Po rozmixování ještě můžete dochutit pomerančovou šťávou. Komu nechutná koriandr, určitě ocení mrkvovou polévku se zázvorem: orestujeme mrkev, zalejeme vývarem, přidáme zázvor a rozmixujeme.

Zdravá luštěninová

V našem jídelníčku obvykle chybějí luštěniny, a právě ty můžeme dodat našemu tělu prostřednictvím polévek. Místo klasické čočkové však vyzkoušejte polévku z červené čočky, na niž nejprve orestuje cibuli a koriandr, přidáte červenou čočku a zalejete vodou. Vaříme 20 minut a následně okořeníme dle naší chuti. Na luštěniny nám pomůže vyzrát i fazolová polévka, na kterou kromě orestované cibulky a chilli potřebujeme ještě konzervu s fazolemi, zvolit můžeme černé či červené fazole. Zalejeme vývarem a vaříme čtvrthodinku. Nejlépe chutná s tmavým chlebem a avokádovou pomazánkou okořeněnou koriandrem!

 

Pikantní a kořeněné

Pořádně vás dokáže zahřát také křenová polévka. Pro její základ orestujte šalotku s rozmixovaným toustovým chlebem a následně zalijte vývarem. Přidejte křen, vařte půl hodiny a následně přidejte pár brambor. Až budou měkké, rozmixujte a zjemněte smetanou. Pokud chcete, aby byla polévka ještě sytější, můžete do ní přidat i kousky vařeného či orestované kuřecího masa. Ještě pikantnější může být česnekovo-šafránová polévka. Na ni nejprve zalijte šafrán vodou a nechte odstát. Následně orestujte 10 stroužků česneku a jednu cibuli, přidat můžete i řapíkatý celer. Zalijte šafránem, přidejte bobkový list a polévku vařte čtvrthodinku, doplnit ji můžete i trochou rýže. Na závěr přidejte smetanu a ochuťte citronovou šťávou.

Klasická dýňová

Podzimní klasikou zůstává také dýňová polévka, kterou připravíte orestováním cibule, celeru, česneku a papriky, přidáte dýni a rajčata a zalejete vývarem. Pokud vás láká vyzkoušet něco nového, vynechejte rajčata, papriku a celer a místo toho přidejte jablíčka a okořeňte zázvorem a kari. Po uvaření rozmixujte a zjemněte smetanou. Pořádně vás zahřeje také dýňová polévka s chilli, na kterou potřebujete kromě cibule, česneku a dýně už jen mrkev a samozřejmě chilli. Polévku můžete opět doplnit smetanou.

 

Neobvyklá avokádová

Velmi zdravá a zároveň výborná je i polévka s názvem guacomole, jejíž hlavní přísadou je avokádo. Nejprve orestujete cibuli, přidejte česnek a chilli a zalijte vývarem. Po 5 minutách vaření odstavte polévku ze sporáku a mezitím, než zchladne, rozmixujte avokádo dohladka. To následně přidejte do polévky, ochuťte koriandrem a prohřejte. Přejeme vám dobrou chuť! 

A co na to naše čtenářky?

Patříte mezi tzv. polévkové typy, které nemohou bez polévek žít? Jaká je vaše nejoblíbenější? Máte pro ostatní čtenářky další recept na naprosto dokonalou polévku?

Názor autora

Polévky jsem si oblíbila až v posledních několika letech, ale teď jsem na nich doslova závislá. Hrozně se mi líbí, že jsou na přípravu hrozně jednoduché, rychlé i levné, ale zároveň nasytí stejně jako hlavní jídlo a člověk nemusí mít výčitky kvůli své postavě ☺ Anna Zavadilová

Fotogalerie


Líbí se Ti tento článek? Řekni o něm svým známým!

Mohlo by Tě zajímat

Děsy, můry a zlé energie: jak se účinně bránit? (část 6)
Pro Vaše tělo
Část šestá: Kameny, které s námi souzní, a jak je nabít. Kameny nejsou jenom kameny. Pokud se o ně staráme dobře a…
Červené, nebo bílé?
Pro Vaše tělo
Je jen velmi malé procento žen, které nepije víno vůbec, a ve většině případů to bývají úplné abstinentky. Kromě nich…
Probuďte vášeň! Okořeňte svůj vztah afrodiziaky! I. část
Pro Vaše tělo
Zázračné látky, kterým se připisují milostné účinky, jsou spjaty s lidskou kulturou snad od jejího prvopočátku. Již…
Podzim není depresivní! Zatočte se špatnou náladou!
Pro Vaše tělo
Změny nálad, únava, přecitlivělost, snížený zájem o cokoli, skleslost, poruchy spánky a vůbec většina negativních…

Komentáře k článku

Pro vložení příspěvku se nejprve přihlaš.

Re: Na hubnutí i pro zahřátí: polévky!

Autor: fittypek  |  Datum: 28.08.2018 15:23

Jednoho dne jsem si řekl, jak udělat polévku plnou bílkovin. Firma Fit-day vyrábí smoothie, tak si říkám že ho zkusím nalít do vody a ohřát, rozmačkal jsem do toho brambor, dochutil a polévka je na světě. Smoothie banán-špenát nebo detox je pro to opravdu shvělý, vyzkoušejte. Polévka zasytí a dostane do sebe jak bílkoviny tak i sacharidy.

Re: Na hubnutí i pro zahřátí: polévky!

Autor: fittypek  |  Datum: 28.08.2018 15:23

Jednoho dne jsem si řekl, jak udělat polévku plnou bílkovin. Firma Fit-day vyrábí smoothie, tak si říkám že ho zkusím nalít do vody a ohřát, rozmačkal jsem do toho brambor, dochutil a polévka je na světě. Smoothie banán-špenát nebo detox je pro to opravdu shvělý, vyzkoušejte. Polévka zasytí a dostane do sebe jak bílkoviny tak i sacharidy.

Re: Na hubnutí i pro zahřátí: polévky!

Autor: fittypek  |  Datum: 28.08.2018 15:24

Jednoho dne jsem si řekl, jak udělat polévku plnou bílkovin. Firma Fit-day vyrábí smoothie, tak si říkám že ho zkusím nalít do vody a ohřát, rozmačkal jsem do toho brambor, dochutil a polévka je na světě. Smoothie banán-špenát nebo detox je pro to opravdu shvělý, vyzkoušejte. Polévka zasytí a dostane do sebe jak bílkoviny tak i sacharidy.

© Copyright 2013 - 2019 FoxHunter, s.r.o.   |   Reklama na Buď Krásná